Robert
|
2011-11-04, 12:35 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Witam
Powoli rozglądam sie za nowym mieszkaniem i zastanawiam sie, czy lepiej szukać na własną rękę, czy może zatrudnić pośrednika. Moze ktoś ma juz doświadczenie i mógłby cos doradzić ? Ile to mniej wiecej kosztuje ?
|
|
|
|
Reklamy
|
|
Prezes
|
2011-11-04, 12:40 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Wszystko zależy od tego ile masz czasu. Jeżeli potrzebujesz mieszkania na szybko, to pośrednik jest dobra opcja, bo na pewno znajdzie szybciej niz bys sam mial szukac. Jezeli masz czas to możesz zaoszczędzić kilka tys i szukać sobie powoli.
|
|
|
|
LuckyGuy
|
2011-11-06, 14:40 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
eee tam pośrednik to niepotrzebne dodatkowe koszty. Ogłoszeń w prasie jest dużo z telefonami do właścicieli. Wedlug mnie nie warto placic 3% prowizji.
|
|
|
|
Bogacz0
|
2011-11-06, 21:55 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Wedlug mnie jak ktos pierwszy raz kupuje mieszkanie i nie zna sie na tym warto skorzystac z biura nieruchomości. Pośrednik załatwi wszystkie dokumenty, notariusza, sprawdzi stan prawny dzialki, gruntu,czy mieszkania i najważniejsze zmniejsza ryzyko trafienia na oszusta i utraty pieniędzy.
|
|
|
|
Misiek123
|
2011-11-07, 10:26 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Nikt Ci nie napsial ile koszuje taka usluga., Zazwyczaj od 2%-3%, czyli przy kupnie mieszkania za 250tys wychodzi okolo 7,5tys - wedlug mnie duzo kasy jak za zalatwienie papierkowej roboty.
|
|
|
|
LuckyGuy
|
2011-12-20, 19:42 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Bogacz0 napisał: | Wedlug mnie jak ktos pierwszy raz kupuje mieszkanie i nie zna sie na tym warto skorzystac z biura nieruchomości. Pośrednik załatwi wszystkie dokumenty, notariusza, sprawdzi stan prawny dzialki, gruntu,czy mieszkania i najważniejsze zmniejsza ryzyko trafienia na oszusta i utraty pieniędzy. |
Przeciez kupując mieszkanie masz prawo wglądu do księgi wieczystej - notariusze informują jakie dokumenty są potrzebne do zawarcia umowy, i nie jest trudno je skompletować - nie przesadzaj ze to az takie trudne i potrzeba pomocy.
|
|
|
|
remek
|
2012-07-30, 15:21 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Robert napisał: | Witam
Powoli rozglądam sie za nowym mieszkaniem i zastanawiam sie, czy lepiej szukać na własną rękę, czy może zatrudnić pośrednika. Moze ktoś ma juz doświadczenie i mógłby cos doradzić ? Ile to mniej wiecej kosztuje ? |
Zamiast pośrednika pomyśl o zatrudnieniu negocjatora cen. U mnie się to sprawdziło i kupiłem działkę pod Warszawą 80 tysięcy taniej niż początkowo chciał sprzedający Co do kosztów, to ten negocjator, z którym ja współpracowałem, bierze tylko procent od wynegocjowanej zniżki, więc jeżeli nic nie utarguje to nie zarobi:D
Ostatnio zmieniony przez remek dnia 2012-10-01, 17:15, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
Waldus
|
2012-08-13, 19:31 Kupno mieszkania, na własną rękę, czy z pośrednikiem ?
|
|
Tez jestem zadania, ze jak ktos chce to sam sobie ogranie wszystko i nie trzeba placic zadnym pośrednikom.
|
|
|
|