pawelj
Gość
|
2010-09-01, 20:58 normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Witam.
Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje sie
dla 100 osób.
--
PawełJ
|
|
|
|
Reklamy
|
|
glos
Gość
|
2010-09-01, 20:58 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | Witam.
Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje sie
dla 100 osób.
|
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
--
glos
|
|
|
|
BQB
Gość
|
2010-09-01, 21:49 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: |
Witam.
Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje sie
dla 100 osób.
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
|
Wiele takich szkół jest, osobiście wiem o pięciu w mojej okolicy i nie
jest to nic dziwnego.
Jeśli to typowo szkolny obiadek np dla podstawówki, to skoro na jakimś
weselu 100 osobowym wyrabiają się 2 kucharki i 3 kelnerów pichcąc
nonstop, ciągle donosząc do stołów i z nich zabierając, to nie sądzę,
aby w szkole, gdzie przygotowywany jest zazwyczaj jeden posiłek była
potrzeba w większej ilości niż 2 osoby, chyba, że stołówka jest
wykorzystywana do czegoś innego jeszcze gdy nie są podawane posiłki.
|
|
|
|
Krzysztof
Gość
|
2010-09-01, 22:13 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
|
W bardzo wielu szkołach. Nie jest to nic nadzwyczajnego.
Wychodzi dużo taniej.
K.
|
|
|
|
gr
Gość
|
2010-09-01, 23:06 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: |
Witam.
Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje sie
dla 100 osób.
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
Wiele takich szkół jest, osobiście wiem o pięciu w mojej okolicy i nie
jest to nic dziwnego.
Jeśli to typowo szkolny obiadek np dla podstawówki, to skoro na jakimś
weselu 100 osobowym wyrabiają się 2 kucharki i 3 kelnerów pichcąc
nonstop, ciągle donosząc do stołów i z nich zabierając, to nie sądzę,
aby w szkole, gdzie przygotowywany jest zazwyczaj jeden posiłek była
potrzeba w większej ilości niż 2 osoby, chyba, że stołówka jest
wykorzystywana do czegoś innego jeszcze gdy nie są podawane posiłki..
|
No dokładnie w szkole um ojego dziecka też gotuja, tyle że jest to
firma kateringowa, któa obskakuje wszystkie szkoły w okolicy.
|
|
|
|
Jotte
Gość
|
2010-09-01, 23:17 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje sie
dla 100 osób.
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
Tak, są jeszcze takie, niestety coraz mniej. |
Po prostu catering zewnętrzny jest tańszy i mniej absorbujący, ale to jednak
masówka, fabryka.
A dobre 2-3 kucharki wraz z pomocnicami potrafią tak zrobić dla takiej
bardzo ograniczonej grupy, jak prawie w domu z dobrze gotującą matką lub
babcią.
--
Jotte
|
|
|
|
Tomasz Kaczanowski
Gość
|
2010-09-02, 08:11 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: |
Witam.
Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w
kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje
sie
dla 100 osób.
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
Wiele takich szkół jest, osobiście wiem o pięciu w mojej okolicy i nie
jest to nic dziwnego.
Jeśli to typowo szkolny obiadek np dla podstawówki, to skoro na jakimś
weselu 100 osobowym wyrabiają się 2 kucharki i 3 kelnerów pichcąc
nonstop, ciągle donosząc do stołów i z nich zabierając, to nie sądzę,
aby w szkole, gdzie przygotowywany jest zazwyczaj jeden posiłek była
potrzeba w większej ilości niż 2 osoby, chyba, że stołówka jest
wykorzystywana do czegoś innego jeszcze gdy nie są podawane posiłki.
|
3 kelnerów na 100 osób, to kiepska impreza, logistycznie ciężko
dopracować, aby się wyrobili.
Jeśli chodzi o gotowanie, podczas wesela - czesto wystarcza jeden
kucharz, bo większość jedzenia przygotowywane jest wcześniej, później to
tylko robi się specjały i odgrzewa resztę.
--
Kaczus
http://kaczus.republika.pl
|
|
|
|
P.H.
Gość
|
2010-09-02, 09:19 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
On 1 Wrz, 21:58, "pawelj" wrote:
Cytat: | Witam.
Czy są takie przepisy, które regulują ilość osób zatrudnionych w kuchni ?
Chodzi mi konkretnie o kuchnię w przedszkolu / szkole w której gotuje sie
dla 100 osób.
|
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
--------------
wszędzie tam gdzie ważna jest jakość jedzenia a nie cena??
|
|
|
|
januszek
Gość
|
2010-09-02, 11:54 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
|
Tam zaraz gotuje Uzywa sie 30 litrowych hobokow zupek w proszku i
takich innych gotowcow... Wiekszy problem to wyposazenie kuchni, ktore
pozwala na rownoczesne przygotowanie 100 cieplych posilkow ;)
j.
--
bing jest fajny ale nie widac z niego do Apteki na Solnym...
|
|
|
|
januszek
Gość
|
2010-09-02, 11:55 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | W bardzo wielu szkołach. Nie jest to nic nadzwyczajnego.
Wychodzi dużo taniej.
|
Tak, jest taniej ale tylko jesli tych posilkow jest powiedzmy 5 na raz i
gotowanie ogranicza sie do wrzucenia ich do mikrofali ;P
j.
--
bing jest fajny ale nie widac z niego do Apteki na Solnym...
|
|
|
|
pawelj
Gość
|
2010-09-02, 21:36 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: |
to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
Tam zaraz gotuje Uzywa sie 30 litrowych hobokow zupek w proszku i
|
A teraz gdybysmy wrócili do mojego pytania...
--
PawelJ
|
|
|
|
januszek
Gość
|
2010-09-03, 05:51 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | Bo cała reszta - produkty, robocizna, koszt energii etc. jest zazwyczaj
porównywalna, albo nawet tańsza w przypadku szkoły.
|
Mam zupelnie odmienne zdanie. To co wyzej napisales moze wynikac z tego,
ze w szkolach nie umieja realnych kosztow policzyc albo uzywaja
wyposazenia kuchennego pamietajacego lata 50-te lub wydaja tych posilkow
stosunkowo niewiele.
j.
--
bing jest fajny ale nie widac z niego do Apteki na Solnym...
|
|
|
|
januszek
Gość
|
2010-09-03, 05:53 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | to jeszcze w jakichs szkolach sie gotuje, a nie korzysta z
zewnetrznego cateringu?
Tam zaraz gotuje Uzywa sie 30 litrowych hobokow zupek w proszku i
A teraz gdybysmy wrócili do mojego pytania...
|
Ok, wrocmy: nie ma zadnych norm ani przepisow, ktore wiaza ze soba ilosc
osob z iloscia kucharek/kucharzy. Wydaje mi sie nawet, ze osoby
przygotowujace posilki nie musza byc dyplomowanymi kucharzami.
j.
--
bing jest fajny ale nie widac z niego do Apteki na Solnym...
|
|
|
|
Krzysztof
Gość
|
2010-09-03, 07:08 Re: normy pracy - ile kucharek n a 100 osób
|
|
Cytat: | Tak, jest taniej ale tylko jesli tych posilkow jest powiedzmy 5 na raz i
gotowanie ogranicza sie do wrzucenia ich do mikrofali ;P
|
Przy cateringu też nie gotuje się tylko 5 posiłów na raz.
Do tego dodaj sobie koszt opakowania i koszt transportu. O tyle droższy
jest catering od obiadów gotowanych w szkole.
Bo cała reszta - produkty, robocizna, koszt energii etc. jest zazwyczaj
porównywalna, albo nawet tańsza w przypadku szkoły.
K.
|
|
|
|
januszek
Gość
|
2010-09-03, 08:10 Re: normy pracy - ile kucharek na 100 osób
|
|
Cytat: | I uważasz, że:
koszt przygotowania posiłku = koszt przygotowania posiłku + koszt
opakowania + koszt transportu?
To ja już nie mam pomysłu, jak Ty to liczysz
|
Dla firmy ktora dziennie przygotowuje 10 tys posilkow koszt jednostkowy
jednego bedzie nizszy niz w szkole ktora tych posilkow przygotowuje 100.
Opakowania sa wielorazowe bo do szkoly przywozi sie ogromne termosy
ktore potem sie odbiera. Koszt transportu tez nie jest wielki. Tak
naprawde dodatkowym kosztem jest marza firmy cateringowej. I tu sie
dziwie ze w duzych miastach nie powstaja spoldzielcze firmy w ktorych
udzialowcami sa wlasnie poszczegolne szkoly, do ktorych takie posilki
potem moglyby trafiac.
Cytat: | To co wyzej napisales moze wynikac z tego,
ze w szkolach nie umieja realnych kosztow policzyc
Wystarczy, że wiem, ile ja płacę za obiady szkolne mojej progenitury.
U jednego (podstawówka) - obiady gotowane na miejscu. Sprzęt nie ma
większego znaczenia, bo liczą się efekty (raczej znośne, skoro dzieciak nie
narzeka). Obiady zjada na pewno grubo ponad setka dzieciaków. Koszt 4 zł za
dwudaniowy obiad.
Drugi (gimnazjum) - catering 8 zł (zeszły rok 7 zł, ale zmieniono firmę).
Różnica w skali roku zauważalna. Jakość obiadów jak sądzę porównywalna.
|
Napisales ze "sprzet nie ma wiekszego znaczenia" - moim zdaniem ma.
Chyba, ze sprzet jest tak stary, ze nikt jego amortyzacji nie wlicza w
koszty a naprawa zajmuje sie wozny Problem sie zaczyna kiedy nagle
trzeba kupic nowy piec konwekcyjny za 10 tys zl, szafę chłodniczą za 7
tys zł etc
Napisales, ze 100 dzieciakow szkola zywi za 400 zl - moim zdaniem to nie
jest realny koszt i w tym przypadku prawdziwy problem to nieumiejetnosc
liczenia rzeczywistych kosztow i olewania przez personel reguł HACCP.
400 zł dziennie przez 20 dni w miesiącu daje budzet ok 8 tys zł. Z tego
trzeba opłacić pracowników (przy 100 posiłkach dziennie to co najmniej
dwie osoby - a co kiedy jedna zachoruje?), produkty, koszty eksploatacji
sprzetu, energie, wode, scieki, srodki chemiczne i sprzatanie.
Wszyscy wszystkich oszukuja bo Pani Zosia, emerytka, ktora w takiej
kuchni pracuje za 800 zl robi to tylko dlatego, ze przy okazji rodzine
szkolnym jedzeniem wyzywi. Założę się, że zmywarki w tej szkole tez sie
nie uzywa zgodnie z regulami... mam na mysli np ze uzywa sie zmywarki
ale bez wymaganych srodkow chemicznych albo srodki chemiczne to inny
"budzet" niz kuchnia i w efekcie koszty sie gubia etc. Krotko mowiac
kwote wydumana 4 zl zestawia sie z realna 8 zl.
Mamy najbardziej rygorystyczne przepisy sanitarne dotyczace pomieszczen
kuchennych w EU. Oznacza to np to, ze probka kazdej partii posilku musi
byc przechowywana przez okeslony czas do kontroli etc. Spelnienie tych
wymagan tez kosztuje.
j.
--
bing jest fajny ale nie widac z niego do Apteki na Solnym...
|
|
|
|